20131024121226_billgatesAslında “her şeyi” Microsoft icat etti!

“Tekerlek” dahil pek çok şeyi icat eden MS oldu. Peki neden bu icatlar, başkalarının elinde parladı?

“Microsoft, hiç yenilikçi değil”… Bu, belki de Microsoft için kurulan en haksız cümlelerden bir tanesi. Yazılım devi, teknolojik gelişmeleri başlatmada ne kadar becerikli olduğunu defalarca kanıtlamış bulunuyor. Firmanın piyasaya sürdüğü, yıllarca kullanılan yazılımlar, donanımlar ve hizmetler bunun bir kanıtı.

Ancak bazen sadece geleceğe yönelik fikirler işe yaramayabiliyor, onu kolay kullanılabilir bir hale getirmemişseniz veya yanlış zamanda ortaya çıkarmışsanız, yeniliklerinizi kimse görmeyebiliyor.

İşte Microsoft’un en önemli buluşlarından bazıları.

Google TV

Google’ın 2010’da ortaya attığı “Web, TV ile tanıştı” sloganı Microsoft’tan “Biz bunu 4 yıl önce yaptık” cevabını aldı. MSN TV (veya orijinal adıyla WebTV), bilgisayara ihtiyaç duymadan internete bağlanabilen ilk tüketici elektroniği cihazıydı. Aynı zamanda ilk TV tabanlı web tarayıcısına sahipti. Microsoft’un 1997’de satın aldığı teknoloji, zaman içinde Xbox 360’ın bir parçası haline geldi. MSN TV, bu senenin başlarında kapatıldı.

iPad’ler…

iPad’in PC’leri yok edeceği iddialarının gündeme gelmesinden çok daha önce Microsoft, 2002’de Tablet PC’yi ortaya çıkarmıştı. Ancak güç ve taşınabilirliği bir araya getirmeyi amaçlayan teknoloji, henüz yeteri kadar iyi değildi. Tablet PC’ler ağır, büyük ve pahalıydı. Dahası proje, Microsoft’un hatalı kararlarından bir darbe yemişti.

Akıllı cepler

Microsoft’un Pocket PC platformunda ne ararsanız vardı – cihaz hem bir PDA, hem medya çalıcısı, hem bir iş aracı, hem de bir telefondu. 2000’de ortaya çıkan platform, 2007’de Windows Mobile 6 adıyla daha güçlü, ilgi çekici cihazlarda kullanılmaya başlandı. Windows Mobile, esas olarak Windows’un kırpılmış bir sürümüydü. Ancak rakipler, farklı bir strateji izleyerek sıfırdan, basitliğe önem veren yeni bir platform geliştirmeyi tercih ettiler. Bugünkü duruma baktığımızda rakip stratejiler kazanmış görünüyor.

Siri ve Google Now

Microsoft Bob, PC’nizde kafanızı karıştırabilecek her şeyi çizgi film benzeri arayüzüyle saklamayı amaçlıyordu. Aslında Bob, Siri’den çok farklı değildi. Clippy ise bugün Google Now’un yaptıklarını yapmayı, gelecekte yapacaklarınızı tahmin etmeyi amaçlayan bir araçtı. Birçok Microsoft projesinde olduğu gibi bu fikirler de zamanının ve teknolojinin o zamanki kapasitesinin fazlasıyla ötesindeydi.

Facebook

İnsanları internetin geri kalanından mümkün olduğunca uzaklaştıracak duvarlarla örülmüş bir bahçe mi dediniz?  Microsoft’un daha sonra MSN adını alan 1995’teki internet hizmeti, bilgisayarınızla entegre olarak tescilli hizmete bağlı kalmanızı sağlıyordu.

Akıllı saatler

İlk akıllı saatleri Seiko üretse de, mobil veriyi kullanan ilk akıllı saatler Microsoft’tan geldi. Smart Personal Object Technology (SPOT), FM radyo dalgaları üzerinden veri alabiliyordu. Ancak saat, Samsung Galaxy Gear gibi şimdiki akıllı saatlerin de yaşadığı soruna kurban gitti: o can alıcı uygulamayı sunamamak…

Smart TV’ler

Microsoft, 2000’den bu yana TV sorununu çözmekle uğraşıyor. Windows XP Media Center Edition’dan Windows 8 Pro’ya firma, PC’nizi bir ev eğlencesi merkezine dönüştüren çekici sayılabilecek yazılımlar sunuyor. Bu yazılımlarla videolarınızı oynatabiliyor, video akışlarına ulaşabiliyor, fotoğraflarınıza bakabiliyor, TV kartınız varsa yayınları kaydedebiliyor, kablosuz içerik akışı yapabiliyorsunuz. Ancak anlaşılan o ki tüketiciler, bu işlevlerin değil Netflix gibi bir hizmetin peşindeymiş. Microsoft’un bugünkü medya hizmetleri, Netflix stili hizmetlere PC’lerden, tabletlerden ve Xbox’lardan erişim sunmayı amaçlıyor.

E-kitap okuyucular

Microsoft’un 2000’de aklından geçen tek medya cihazı TV’ler değildi. Şirketin Microsoft Reader’ı da aynı sene, çoğu kullanıcının e-kitabın ne olduğunu bilmediği bir zamanda satışa sunulmuştu. Windows’la çalışan yazılım, Windows’ta, Pocket PC’lerde ve Windows Mobile üzerinde çalışıyordu. Ancak ClearType’a rağmen okuma deneyimi ideal değildi. Kitaplar DRM ile korunuyordu ve çok az içerik vardı. Amazon’un ucuz e-ink ekranları ve dev e-kitap içeriğini birleştirmesi, e-kitapların popüler hale gelmesini sağlayan hamle oldu.

iOS 7

Şansımızı biraz zorladığımızı düşünebilirsiniz, ancak basitliğe önem veren ilk işletim sisteminin Apple’a ait olmadığı ipucunu vermemiz gerekiyor.

Çevrimiçi konsol oyunlar

Bu sefer Microsoft mucit rolünde değil. İlk çevrimiçi konsol fikrini Sega, Dreamcast’i ile denemişti ancak Dreamcast, çevrimeli bağlantı zamanına denk geliyordu. Xbox Live, geniş bant için tasarlanmıştı ve Microsoft tam anlamıyla harika bir iş çıkarmıştı. Yani çevrimiçi FPS oyunlarında küçük çocuklardan duyduğunuz uygunsuz sözleri Microsoft’a borçlusunuz.

Spotify ve iTunes Radyo

Ayda belirli bir ücret karşılığında taşınabilir cihazlarınızda, PC’nizde ve oyun konsollarında sınırsız içeriğe ulaşmanıza izin veren hizmet, 2008’de ortaya çıkmıştı. Spotify’nin ABD’de ortaya çıkması ise 2011’i buldu. Microsoft, önemli bir alanda Spotfy’yi yenmeyi başarmıştı: Yazılım devi, büyük müzik firmalarıyla anlaşabilmişti. Zune Pass’ın adı, şu an Xbox Music olarak değiştirilmiş durumda.

Tekerlek

Aklınıza gelen tekerlek, muhtemelen bu tekerlek değil. Ancak hesap tabloları arasında gezintiyi hızlandırmak isteyen Microsoft’tan Eric Michelman, ilk olarak fareye küçük bir kol eklemeyi düşündü. Microsoft Hardware mühendisleriyle farklı seçenekleri değerlendiren Michelman, tekerlek fikrinde karar kıldı. Michelman’ın isteği, tekerleğin sayfayı kaydırması değil, yaklaştırma ve uzaklaştırma işlevlerini görmesiydi, ancak bu isteği reddedildi. Görünen o ki iyi de oldu.

Kaynak : hurriyet.

Yarcan Tüner

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.