KARANLIKTA YANAN LAMBA
Bu cihaz hava kararınca lambanızı yakacak, aydınlanınca söndürecektir.
LDR olarak zifiri karanlıkta direnci 1M civarında olan ve üzerine ışık düştüğünde direnci düşen herhangi bir fotodirenç kullanabilirsiniz. Aksi halde trimpotun değerini LDR’nin karanlık direncine yakın bir değer olarak seçin.
1M değerindeki trimpotu foto direncin üzerine ışık düştüğünde lambayı söndürecek şekilde ayarlayın. Devredeki 270K direnç bir miktar histereziz sağlar. Bu sayede ışık seviyesindeki minik değişikliklerin lambayı ardarda yakıp söndürmesi engellenir. LDR’yi devreyi monte edeceğiniz kutunun dışına yerleştirmeniz gerektiğini yazmama gerek yok herhalde. Cihazı kullanırken lambanın ışığının LDR’nin üzerine düşmeyeceği, ancak gün ışığını görebileceği şekilde konumlandırın.
Devreyi pek çok yerde kullanabilirsiniz. Ben genelde sabahları geç kalktığım için kokpitte gece boyunca yaktığım lambanın gün doğunca kendiliğinden sönmesi için kullanıyorum. Direk tepesindeki demir ışığını gece yakmak genelde unutulmaz da nedense sabah söndürmek sıklıkla unutulur. Cihazı demir ışığı devresine ekliyerek bu dertten kurtulabilirsiniz.
Karaya bağlı olup 220V şebeke elektriği aldığınızda 220V ampulleri yakıp söndürmek için de kullanabilirsiniz. Bunun için röle kontağı ile 12+ arasındaki bağlantıyı (şemada “12V röle” yazısının üzerindeki hat) iptal edin. Tabi 12V ampulü de devreden çıkarın. Röle kontak uçlarını 220V lamba anahtarı olarak kullanın. Beslemeyi de akü yerine 12V’luk bir redresörden yapabilir, teknenin elektrik sisteminden tamamen bağımsız hale getirebilirsiniz. Bunları gerçekleştirirken 220V ile çalışmanın risklerini göz önünde bulundurup emniyet tedbirlerinizi almak sizin sorumluluğunuzda.
iyi çalışmalar 🙂
Slm sayfan vallaha billaha dikkat çekici, linkedinde paylaştım