Kamera nedir , Nasıl Çalışır ?
GENEL KAMERA TANIMI
Basit olarak görüntüden yansıyan kaydetmeye yarayan cihaza kamera denir.
Ayrıntılı bir tanım yapmak gerekirse, görüntüden yansıyan , mercek veya objektiften yararlanarak bir düzlemde toplayan, o düzleme konulan film ( film kameralar için ) veya
duyarlı elektronik devre elemanlar yardımıyla ışık enerjisini, elektrik enerjisine çevirdikten sonra bir ışık sinyali veren, gerekirse manyetik banda kaydeden ( elektronik kameralar için ) cihaza kamera denir.
Bir video kamera dört parçadan oluşur:
1-Mercek,
2-Görüntüyü üreten bölüm,
3-VTR (video tape recorder) adı verilen görüntünün kaydedildiği bölüm
4-Çektiklerimizi görmemizi sağlayan bakaç (vizör/viewfinder).
ÇEKİM ANINDA UYULMASI GEREKEN KURALLAR:
Kameranızla çalışmaya başlamadan önce çekim yapacağınız konu yada kişileri gelişmelere yada kafanızda kurguladığınız şekilde basit de olsa çekim planı tasarlıyabilirsiniz.
Kalabalık bir ortamda yapacağınız çekimlerde kişilerin tamamını aynı çerçevede almaya gayret ediniz.
Sonradan bu konu seyredilirken kişiler ile ilgili fikir teatisinde bulunduğunuzda çerçevedeki herkezin üzerinde en az beş saniye bakma ve tanıma süresi gerekebilir yani 10 kişilik bir topluluğu çekiyorsanız ve bu konu hemen dağılmıyorsa en az 30-50 saniye sabit çekim yapılmalı. Bu esnada kameranızı mümkün olduğunca sabit ve hareketsiz tutunuz.
Daha sonra konu hala aynı yerde ve şekilde önünüzde devam ediyorsa kişilerden yakın, göğüs ve baş kısımları görünecek ölçüde tek tek 20-40 saniye uzunlukta yakın plan çekimlerinizi gerçekleştirin.
Bu planlar ikili üçlü de olabilir o takdirde süre biraz daha uzaya bilir.
Ancak hareketli ve çabuk değişen konularda bu kurallar şahsi isteğinize göre değişebilir.
Bebek, küçük çocuk ve çok yaşlı insanlarda yüzdeki değişimler daha sonra izlendiğinde kişilere önemli anlar yaşatacağında yüz çekimleri önemlidir.
Çekim esnasında kısıtlı planların dışında uzun süreli çekimlerde yapılabilinir.
Bu çekimlerde ses unsuru da görüntü kadar önemli olabilir dolayısıyle kesintisiz uzun süreli çekimler yapılırken konuşan kişiyi bel yada göğüs plan çekerek konuşulanlar seyirci tarafından daha kolay anlaşılabilir.