ISIYA DUYARLI RÖLE
Değişik amaçlara için kullanılabilecek bu devre çok az elemandan oluşmaktadır. Sıcaklık sizin belirleyeceğiniz bir düzeyin üzerine cıktığında röleyi aktive ederek bağlayacağınız herhangi bir cihazı (fan, peltier, sogutucu vb.) devreye sokacaktır. Örneğin; motor kompartmanı ya da kamaranızın sıcaklığı arttığında bir fan devreye girerek havalandırma yapabilir. Entegre CD4001 veya CD4011 olabilir, transistor olarak ben BC557 kullandım. Bacak bağlantıları şemanın altında gösterilmiştir. Rölenin devreye gireceği sıcaklık seviyesi 10K değerindeki trimpot ile ayarlanır.
Devre Şeması
Sadece röleyi süren transistör BC557 yerine BC547 kullanarak işlemi tersine çevirebilir ve sıcaklık belli bir dereceye düştüğü vakit rölenin aktive olmasını sağlayabilirsiniz.
Devrede gösterilen NTC bir termistördür. Termistörlerin ısıyla dirençleri değişir. Benim kullandığım 20 derece santigrad’da 5 kiloohm değer gösteren bir termistör idi. Siz farklı bir termistör kullanırsanız, 10 k trimpot yerine termistörün 20 derecedeki direnci ne ise o değerin yaklaşık iki katı değerde olan bir trimpot kullanın. Eğer devreyi kullanacağınız yerde ani sıcaklı değişiklikleri oluyorsa rölenin kısa süreli açıp kapamalarını engellemek için termistörü küçük bir metal (tercihen aliminyum) levhaya irtibatlandırın. Bu durumda vidalı tip termistör kullanmak işinizi kolaylaştırır. Aşağıdaki resimde değişik tipte termistörler gözükmekte. Benim yaptığım devrede 10 K trimpot ile ayar aralığı yaklaşık 7 ile 85 derece santigratlar arasındaydı. Kullanılacak termistöre göre bu aralık farklılık gösterebilecektir.
iyi çalışmalar 🙂
Dönem ödevi için ideal bir proje